2014.07.03. Interjú dr. Egyed Krisztánnal, a KTK oktatójával


Dr. Egyed Krisztián, a KTK egyetemi adjunktusa ebben a félévben a németországi Kemptenben, az ottani főiskola turizmus karán dolgozik Campus Hungary kutatói ösztöndíjjal. Az interjúban az elvégzett munkáról, élményeiről és terveiről mesélt.


Hogy' érzed magad Kemptenben?

Köszönöm kérdésed, jól. Sok a feladat, sok a munka, de ez a mienktől nagyon eltérő, nagyon más közeg egyszerre pihentető és inspiráló is.

Gyorsan beilleszkedtél?

Igen, szerencsére könnyen és gyorsan ment. Mindenekelőtt meg kell említenem a kijutás két fontos előzményét. Egyrészt a kari vezetés jóvoltából az őszi félévben meghirdetett német nyelvi képzést, ahol Horváthné Lovas Márta tanárnő segítségével sikerült visszahoznom olyan szintre a német nyelvtudásomat, hogy egyáltalán szóba kerülhetett egy külföldi ösztöndíj. Másrészt a Tempus Közalapítvány "Felsőoktatási nemzetközi marketing ismeretek a felsőoktatási intézmények adminisztratív dolgozói számára" c. programját, melyen keresztül megismerkedhettem a nemzetközi mobilitás feltételrendszerével és lehetőségeivel. Az áprilisi tréningen már, mint jól működő példát említhettem meg az engem is segítő Campus Hungary oktatói mobilitás-programot. Kemptenben pedig egy kedves, érdeklődő, nyitott közeg fogadott, mind a főiskolán, mind pedig a városban.

A fényképek alapján nagyon szép helyre csöppentél. Milyen a város és a környék?

A környékről nagyon kevés infóm volt előtte, de minden megvan, amitől élmény az itt töltött fél évem. Számos hangulatos kisváros található itt, harmonikus épített környezettel és történelmi városmaggal. Karnyújtásnyira a természet (a Voralpenland és a Bajor-Alpok), fenyőerdőkkel, havas hegycsúcsokkal, vízesésekkel. Nagyon bejön nekem a helyi népi kultúra is (dirndl, lederhose és minden, ami hozzá tartozik), olykor van szerencsém átélni. Ízletesek a helyi élelmiszerek és ételek. A házi készítésű sütik a hegyi Hüttékben, a legkülönbözőbb sajtok és kolbászfélék, és természetesen az Allgäuban világhírű sajtos nokedli, a Kässpätzle...

De azért gondolom nem csak „hüttézésre” szól az ösztöndíjad!

A „hüttézés” nagyon fontos feladatom, hiszen a turizmus-kutatás elengedhetetlen része; nehéz teher, de elviselem! Persze sok a munka is, feszített a kutatási terv. Fél évre érkeztem a Hochschule-ra, ahol egy komplex kutatás lefolytatása (kapcsolati hálók és multiplikatív hatások azonosítása Allgäu desztinációban), és ehhez kapcsolódóan 3-3 magyar és német nyelvű publikáció megjelentetése a fő cél. De emellett a félév során bejártam jó pár előadásra, részt vettem az itteni szakmai programokon, és szerveztem tanulmányi kirándulást a 3. évfolyamos hallgatók számára Magyarországra amiről „Felpörgetnék a hazai idegenforgalmat” címmel lehet olvasni a Kisalföld honkapján – szerk.).
A kollégák és a helyiek is nagyon nyitottak és kedvesek, ami kiváló lehetőséget teremt best practise-ek gyűjtésére, szakmai kapcsolatok kiépítésére, nemzetközi publikációkra, hasznos oktatási módszerek megismerésére, és persze további együttműködések és közös projektek kialakítására. Bevallom őszintén, szakmailag a főiskolán sok új tudást nem szerzek, de Allgäu Németország egyik legsikeresebb turisztikai desztinációja, így a turizmusirányítás szemlélete és szervezetrendszere, valamint az attrakciófejlesztés terén számos új ismerettel és ötlettel gazdagodtam. Ezek egy részét megvalósítom otthon – ehhez már összeállítottam projektjavaslatokat és alakítom a partnerséget.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem csak neked, de a Karnak is hasznos ez a fél éves ösztöndíj.

Abszolút így van. Ez a sok program és munka, valamint a kialakult személyes (baráti) kapcsolatok a két intézményt is közelebb hozzák egymáshoz – természetesen elsősorban a turizmus képzés tekintetében. Az új akkreditált Turizmus MA képzésünkhöz kapcsolódóan a KTK célja egy nemzetközi turizmus MA képzés kialakítása (Sopron, Zágráb, Krems, Kempten). Az egyeztetések alapján Kemptenben is nyitottak az együttműködésre. A turizmuson kívül az egészségüggyel kapcsolatos képzéseink és a doktori iskola terén alakulhat ki képzési együttműködés. Illetve egyeztetek jövőbeni közös projektekről és egyfajta németországi/bajorországi beiskolázásról is. Emellett persze igyekszem mindenhol a Kar jó hírét kelteni. 
A tanulmányi kirándulás selmeczi hagyományokkal kapcsolatos elemei annyira megtetszettek a kempteni csapatnak, hogy akár hallgatók közötti „kulturális mobilitás” is megvalósulhat a közeljövőben.

A hallgatók hiányolnak. Mikor térsz vissza?

Gondolom! Intenzív, tömbösített kurzusok formájában így is találkoztunk a tavaszi félévben, csak a személyes konzultációs lehetőségek voltak korlátozottabbak. Ez a program július végéig tart. Megnyugtathatok mindenkit, aki hiányol, hogy ősszel újra Sopronban vagyok; óráról órára felteszem az érdeklődő kérdéseimet, és készülni kell a prezentációkra is.

Azt hiszem, büszkék lehetünk rád, szép munkát végeztél. Van-e még valami, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Köszönöm mindenkinek, aki segített a kijutásomban. Egyrészt, hogy kijöhettem, másrészt, hogy meg tudtuk szervezni az itteni és a soproni feladataim párhuzamos ellátását.

Köszönöm a beszélgetést! A hátralévő egy hónapra jó munkát kívánok, aztán várunk haza!

Kállay Balázs

A képek megtekinthetők itt >>