2014.05.05. Sopron fejlődési irányai


A NYME Közgazdaságtudományi Kara és a Magyar Regionális Tudományi Társaság – együttműködve a Széchenyi István Egyetemmel és a BFH Európa Kft.-vel – tartotta a „Sopron fejlődési irányai” című konferenciát.

A „Sopron fejlődési irányai” című kerekasztal beszélgetés – amelynek Karunk adott otthont május elején – a Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) programsorozatának része. A rendezvényt összesen tizenöt hazai és határon túli magyarlakta közép- és nagyvárosban bonyolítja le az MRTT, hasonló tematikával. A konferencia célja, hogy a 2014-2020-as európai uniós programozási periódushoz igazodva helyi szereplők (helyi vállalkozók, helyi önkormányzat és érdekszervezetek képviselői), továbbá az Integrált Településfejlesztés Stratégia elkészítésében résztvevő tanácsadók megvitassák az adott települések helyzetét, kihívásait, jövőbeni fejlődési irányait és terveit. 
A soproni rendezvényt dr. Koloszár László dékánhelyettes nyitotta meg. Ezt követően dr. Jankó Ferenc egyetemi docens bevezető előadása következett, amelyben kiváló összefoglalást hallhattunk a város jelenlegi helyzetéről, de docens úr utalt néhány problematikus területre és városi mítoszra, továbbá kérdéseket vetett fel a város jövőjét illetően – bevezetve ezzel a kerekasztal-beszélgetést. A vitaszakaszban hét hozzászóló osztotta meg gondolatait különféle témákban: helyi gazdaságfejlesztés, helyi infrastruktúrafejlesztés, demográfia és migráció, az egyetem szerepe a város életében, illetve a városvezetés feladatai. A beszélgetés célja az eltérő álláspontok ütköztetése volt, illetve olyan gondolatok felvetése, amelyek hozzájárulhatnak az ITS véglegesítéséhez. Vendégeinknek ezúton is köszönjük közreműködésüket!

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

  • Hadas László főmunkatárs, NYME SKK FMA AMI;
  • Horváth Vilmos elnök, Soproni Kereskedelmi és Iparkamara;
  • Kiss Ferenc ügyvezető, Sopron Dél-Keleti Ipari Park;
  • Kovács Szabolcs tanácsadó, Grants Europe Consulting Kft.;
  • Kuslits Tibor állami főépítész, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal;
  • Németh Gergely városi főépítész, Sopron Megyei Jogú Város;
  • Oszvald Ferenc egyetemi docens, NYME SKK FMA.

Dr. Tóth Balázs István


A képek megtekintése itt >>