2014.03.15. Állami kitüntetést kapott prof. dr. Závoti József


Pálinkás József, az MTA elnöke, nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetést adott át prof. dr. Závoti Józsefnek, a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanárának.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint a Magyar Ezüst Érdemkeresztet Pálinkás József, az MTA elnöke adta át a kitüntetetteknek.
„A tudomány, a tudós feladata ma is ugyanaz: megfelelni a jövőnek. Az emberiség, a haza és a tudás szabadságát szolgálni” – emelte ki köszöntőjében Pálinkás József. Mint rámutatott, a tudománynak szentelt élet, a tudósi pálya sem mentes a korlátoktól. „Kötöttségek, kényszerek, kihívások szigorú szorításában kell megszolgálnunk, hogy a hiteles ismeret megszülessen. Mégis a szabadságnak dolgozunk. A tudás, az ismeret gyarapításának felszabadító erejéért. A jövőért. A tudományra és a legkiválóbb tudósokra nagy feladat vár: Az egyensúlyteremtés a jelen ígérete és a józan jövő között. Az értékteremtés »a tétlen kényelem korában«. A bizalom megteremtése a tudomány és a hétköznapok világa között” – fogalmazott Pálinkás József.

Nyolc tudós vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, köztük prof. dr. Závoti József.
A modern matematikai módszerek geodéziai alkalmazásaiban elért kiemelkedő elméleti és gyakorlati eredményeiért, a robusztus becslési módszerek geodéziai elterjesztésével a soproni tudományos iskola megalapozásáért, továbbá tudományos közéleti, tudományszervezői és intézetigazgatói tevékenysége elismeréseként adományozta az államfő a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Závoti Józsefnek, az MTA doktorának, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadójának. "Nagy megtiszteltetés számomra a kitüntetés, mert ezzel részben visszaigazolni látom kutatói pályám és tudományszervezői tevékenységem hivatalos elismerését" -– mondta Závoti József, aki szerint az elmúlt negyven évben nem rendkívüli dolgokat valósított meg, hanem a munkáját végezte.

Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk!

 

Link:

Az MTA beszámolója >>