2013.09.10. Emlékülés Gidai Erzsébet tiszteletére


A NYME Közgazdaságtudományi Kara 2013. szeptember 10-én délelőtt emlékülést tartott alapító dékánja, az öt éve elhunyt Gidai Erzsébet professzorasszony tiszteletére.

Az ünnepség a Dékánasszony vezetése alatt megtervezett, de csak később felépült új előadóban került megrendezésre, amit halálának egy éves évfordulóján róla neveztek el. Az ünnepélyre az ország több vidékéről, valamint az egyetem csaknem minden karáról érkeztek résztvevők.
Horváthné Gergácz Erzsébet köszöntötte a megjelenteket, majd az egykori kari kórus videofelvételről bejátszott éneke után a felszólalók következtek.
Prof. Dr. Faragó Sándor rektor úr visszaemlékezve a temetésen elmondott búcsúztatójára a dékánasszony szakmai életútját méltatta, majd kiemelte a diákok, a határon túli magyarság iránti elkötelezettségét és a személyéből áradó szeretetet és életerőt. Kijelentette, hogy amíg Sopronban közgazdász képzés lesz, addig Gidai Erzsébet lesz ennek viszonyítási pontja.
Dr. Fábián Attila – a kar jelenlegi dékánja – elsősorban személyes emlékeket osztott meg az emlékezőkkel, amiket nevetve és meghatódva hallgatott a közönség.
Dr. Kovács Árpád, a Költésgvetési Tanács elnöke a közgazdász, az oktatásszervező és a hivatás iránti elkötelezettsége aspektusaiból emlékezett meg Gidai Erzsébetre. Külön kiemelte azt a ritka tulajdonságát, hogy szakmai és politikai ellenfeleit is tisztelettel kezelte és a leghevesebb vitában is megőrizte emberi méltóságát. Külön megemlékezett a kar által szervezett oktatási és egyéb kulturális eseményekről, amiken örömmel vett részt. 
Ezután Horváhtné Gergácz Erzsébet Wass Albert „Üzenet haza” című versét szavalta el, amely a professzorasszony kedvence volt. 
Baranyai Konrád egykori hallgatónk szaxofonszólóval rótta le tiszteletét. 
Tóth Attiláné dr. a SJKB tagja bemutatta azt az emlékkönyvet, ami Gidai Erzsébet utasításai alapján, de már csak a halála után készült el, és került kiadásra. 
Ezt videobejátszás követte, mely a dékánasszony utolsó tanévzárós beszédéből került összevágásra.
A bejátszás után régi hallgatóink és dolgozóink óvódás korú gyermekei hoztak egy-egy szál rózsát Gidai Erzsébet kihelyezett fényképe elé. 
Utána Polgár Tímea volt hallgatónk, jelenlegi oktatónk a Honfoglalás „Kell még egy szó” című dalát énekelte el. Szintetizátoron Árendás György, a Doktori Iskola titkára kísérte. 
Végül a Gidai Erzsébet Szakkollégium képviselői koszorúzták meg a terem falán elhelyezett emléktáblát – közben ismét Baranyai Konrád szaxonfonozott.

Katona Györgyné


A képek megtekinthetők itt >>