2013.05.07. Nyugdíjasegyetem: GDP helyett boldogságindex


Az új aranykor más mentalitást igényel: az agyongondolkodást a szív gondolkodásának kell felváltania – hangoztatta Dr. Vágyi Ferenc Róbert, karunk egyetemi docense a Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének nagy sikerű, „Az új aranykor, avagy a bölcsesség társadalma” című záró előadásán.

 

Az intézetigazgató részletezte, milyen technikai és ipari forradalom zajlott le az évszázadok során, s a kialakult mostani világgazdasági, ezzel együtt az emberek erkölcsi és értékválságának okait is elemezte. A kapzsiság, a háború, a gyűlölet helyére a szeretetnek, az együttműködésnek, a bizalomnak, az örömnek és a belső békének kellene lépnie. Az új aranykor kezdete társadalmi tudatformálást feltételez, természetközeli és egészséges életmódot, s amit egymásnak legtöbbet adhatunk: figyelmet, időt, feltétel nélküli szeretetet. Vannak kedvező jelek: Bhutánban a GDP helyett már boldogságindexet mérnek, s az ENSZ megszavazta a boldogság nemzetközi világnapját.
A program elején Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető nyújtotta át a Kisalföld-könyveket és a Kút című Kisalföld hangoskönyv CD-ket.
Prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora pedig megszavaztatta, legyen-e a nyugdíjasegyetemnek folytatása. Egyértelmű igen volt a válasz. Ugyancsak rektor úr adta át a jutalmakat azoknak a szerencséseknek, akiknek nevét a szemeszter valamennyi előadásán részt vettek közül sorsolták ki.

 

Linkek:

A Kisalföld interjúja dr. Vágyi Ferenc Róberttel >>

Egyetemi fényképek >>