2012.11.27. Nyugdíjasegyetem: A nő az iszlám világában


„A nő az iszlám világban” címmel tartotta előadását a Soproni Nyugdíjasegyetemen prof. dr. Balázs Judit, Karunk professzorasszonya, aki vendégoktatóként évekig Egyiptomban élt.

 

Az előadás kezdetén a hallgatókat prof.dr. Albert Levente, a Nyugat-magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese köszöntötte, majd a korábbi előadás kvízkérdéseit helyesen megválaszolók közül dr. Merényi Mária, az egyetem főtitkára sorsolta ki a nyerteseket, akik Kisalföld-könyveket vehettek át.
Prof. Dr. Balázs Judit a nőknek az iszlámban betöltött szerepét részletező, átfogó előadásában személyes tapasztalatait osztotta meg a Nyugdíjasegyetem hallgatóival, szembeállítva azokat a média által sugallt – gyakran tévedéseken alapuló – képpel.
Az iszlámban a nők legfontosabb feladata, hogy családjuk boldogulásának szenteljék magukat. A családokat az édesanya iránti tisztelet hatja át. A női szépség, Allah adománya, belülről fakad, nem csupán az esztétikumot jelenti, de erkölcsi-lelki tartalmakat hordoz.
Egyiptomban a fiatalok ragaszkodnak a hagyományaikhoz, egyre több muszlim lány választja a modern ruházat helyett a több száz éves tradíció szerinti női viseletet – hangzott el a sok egyéb érdekesség között.

Csiha Tünde Noémi 

Link:

A képek megtekinthetők itt >>

A Kisalföld interjúja prof. dr. Balázs Judittal >>