2012.11.11-12. Nemzetközi konferencia a Tudomány Ünnepe alkalmából


A gazdasági fejlődés fő hajtóerői (munkahelyteremtés – hatékonyság – innováció)

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2012. november 11-12-én ismét megrendezte immár hagyományossá vált nemzetközi tudományos konferenciáját a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.
A konferenciára a felsőoktatási intézmények, a kormányzati és az üzleti élet képviselőit, a téma iránt érdeklődő valamennyi kollégát, szakértőt, hallgatót hívták meg.

A konferencia szekciói az alábbiak voltak:

  • Gazdasági és társadalmi növekedés
  • Globális kihívások és regionális folyamatok
  • Gazdasági folyamatok vizsgálatának módszertani kérdései
  • Menedzsment
  • Pénzügy
  • Társadalmi folyamatok aktuális jelenségei
  • Vállalkozás-gazdaságtan
  • Versenyképesség, innováció, hatékonyság
  • Környezeti gazdaságtan

plenáris előadásokon túl (munkahelyteremtés, hatékonyság, innováció) egy, az innovációról és kreativitásról szervezett nemzetközi szemináriumnak is helyt adott a konferencia, amelyen amerikai, német, osztrák és magyar kutatók számoltak be a legújabb eredményeikről.
Emellett a konferencia keretében egy kerekasztal megbeszélés is lezajlott a Kárpát-medence gazdaságának előmozdítására és a szomszédos országok együttműködésének fejlesztésére, melyen szlovákiai, ukrajnai, romániai és magyarországi kutatók egyeztettek egy közös, jövőre beadandó Európai Uniós projektről.

A konferenciát megelőző estén kulturális programként egy koncertet szervezett közösen a Kar, a The John Ernest Foundation és a Kórus Spontánusz. Vezényelt Vance George, a San Francisco Symphony Chorus volt karnagya és Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya.
A Kar és a The John Ernest Foundation kuratóriumának elnöke, Kenneth Kaufman között több, mint 2 éves szakmai kapcsolatot ápol: Kenneth Kaufman a Kar Innovatív Stratégiák Intézete tudományos tanácsadó testületének az elnöke.
A The John Ernest Foundation egyik küldetése neves művészek programjának támogatása, így jutott el Sopronba Vance George Grammy-díjas művész, aki a Kórus Spontánusz szervezésében mesterkurzust tartott Sopronban egyetemi hallgatóknak és karvezetőknek. A mesterfogásokból a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja mintegy 20 ének-zene szakos hallgatójának is jutott. Az ötlet – melyet Vance George szívesen fogadott – Kocsis-Holper Zoltántól, a Kórus Spontánusz karnagyától ered. A cél az volt, hogy az amerikai vendég szakmai tudásából minél szélesebb körben részesedjenek a régióban. A kurzus nagysikerű záróhangverseny egyben a konferencia nyitó eseménye volt, november 11-én.

Az NYME KTK aulájába szervezett, ingyenes koncerten romantikus kórusdarabok, amerikai kortárs művek és karácsonyi dallamok csendültek fel. Zongorán közreműködött Bencsik Erzsébet és Szekendy Tamás. A koncertet a három szervező mellett soproni vállalkozások is támogatták.

 

Prof. Dr. Székely Csaba dékán


A képek megtekinthetők itt >>