2012.05.05. Valete 2012


A Selmeci Hagyományokat ápoló diákok számára életük egyik legfontosabb állomása a Valétálás, a végzős hallgatók búcsúja az iskolától és a várostól.

 

Május 5-én 14 órakor kezdődött a végzős egyetemi hallgatók „bolond ballagása” a Hűség városában. A traktorok, teherautók és a Szekér feldíszítése után a konvoj jól megszokott útvonalán indult el rendőri felvezetéssel. Mindhárom kar Valétálói vicces, ötletes jelmezekben táncoltak a teherautókon igencsak humoros látványt nyújtva a város polgárainak, vagy az itt tartózkodó turistáknak. A bALEKok is ténykedtek rendesen, hiszen FIRMÁIKAT nem kímélve locsolták le őket vízzel, és egyéb folyékony szerekkel.

A délutáni program után az esti fáklyás menetig sokan családjukkal töltötték az időt, de volt, aki fodrászhoz sietett, hogy az esti bálra jól nézzen ki.

Valétálás 19 órakor kezdődött az egyetem B épületénél. Az erdészek rengeteg virággal díszítették fel az épület kapuját, ami szép látványt nyújtott mindenki számára. A egyetemnél hallhattuk a Dr. Faragó Sándor rektor úr beszédét, őt követte a három kar Dékánja – Dr. Náhlik András professzor (Erdőmérnöki Kar), Dr. Jereb László professzor (Faipari Mérnöki Kar), dr. Székely Csaba professzor (Közgazdaságtudományi Kar) – és az Erdész Valéta Elnök – Zagyvai Bence a. Inkvizítor – beszéde.
20 órakor elindult a fáklyás menet a Deák tér felé élén a Szalamanderrel. A bányászlámpák, fáklyák és a felhangzó Bursch nóták megadták az ünnepi hangulatot a Valétálásnak. Ezt még a rendőri intézkedés miatti Közgáz tömböt megkerülő tiszteletkör sem ronthatta el. Utolsó előtti állomás az Erzsébet utcában volt, ahol a menet a Közgazdaságtudományi Kar előtt haladt el. Az épületet itt fáklyákkal díszítették és a kapuban a kar zászlójával tisztelegtek a Valétálók előtt. Az ünneplő tömeg a Deák térre érkezett, ahol a Nemzeti Himnusz után Dr. Fodor Tamás polgármester köszönt el a végzős hallgatóktól, majd a Fás – Győrfi József a. Panzer General – és Közgazdász – Marciniak Mátyás a. Bétahím – Valétaelnökök beszédei hangzottak el.
A Takarodó elfújása után mindenki visszatért az egyetemhez, felöltötte legszebb ruháját és kezdetét vehette a Valéta bál, az erdész valétabál az Erzsébet kerti P épületben, a fás-közgazdász valétabál a GYIK rendezvényházban került megrendezésre.

Az éjfél utáni szalaglevétel után, pedig kezdődött a végzősök jelképes „Kirugdosása” az Erzsébet kertben felállított Hűség Kapun.

Vizy Zsolt a. Szilaj 

Linkek:

A képek megtekinthetők itt >>

Dr. Székely Csaba professzor, a Közgazdaságtudományi Kar dékánjának beszéde >>

Marciniak Mátyás a. Bétahím, a Közgazdaságtudományi Kar valétaelnökének beszéde >>

Egyetemi képek a valétálásról >>