2012.05.01–06. Peak Time 2012


A kari tehetséggondozási program részvevője, Dósa Ariel Győző egyedüli magyarként került be a Peak Time nemzetközi üzleti szimulációs verseny döntőjébe, ahol sikerrel állt helyt.

Az 1999 óta évenként megrendezett versenyen több, mint hetven ország diákjaiból válogatták össze a döntő résztvevőit két selejtező fordulóban. 

Alább Győző beszámolóját olvashatják:

„Május első hetében alkalmam volt kiutazni Rigába, amiről szeretnék röviden beszámolni nektek. Még február elején neveztem a Peak Time 2012 nevű nemzetközi üzleti versenyben, aminek első két fordulója az interneten került lebonyolításra. Egy szimuláció és egy esettanulmány megoldása után csodával határos módon kvalifikáltam magam a legjobb 16 egyéni nevező közé, ami a döntőbe jutással volt egyenlő. Sajnos kis országunkból én voltam az egyetlen továbbjutó résztvevő, így kénytelen voltam elvállalni az ország képviseletét. Ez nem kis feladat, de meghátrálásról szó sem lehetett; így első lépésként egy palack Tokajival és egy csomag Csabai snack kolbásszal megalapoztam a kiváló nemzetközi kapcsolatokat. Ezután szellemi nagyságunk bizonyítására elővettem Rubik Ernő világhírű találmányát, mely indonéz barátomnak sem volt teljesen ismeretlen, legalábbis 10 másodperces szintideje ezt látszik alátámasztani. A tényleges versengést a második nap hozta el számunkra, amikor is egy elég bonyolult számítógépes szimuláció keretében egy technológiai szolgáltató vállalatot kellett minél több profithoz juttatni 5 kör alatt. Fontos megemlítenem, hogy itt már nem egyéni szinten folyt az erőpróba, a 16 egyéni játékosból 4 csapat formálódott, így ismerkedhettem meg közelebbről az angol, az indiai és a szingapúri kultúrával. Ebben a vegyes formációban vettük fel a versenyt 16 eredeti nemzeti és a másik 3 vegyes csapattal. Sajnos a szimuláció során egy-két csapat dömpingárral próbálkozott, így történhetett meg, hogy a csapatok 90%-a nem jutott profithoz. Ezt persze a többség rögtön a válságra és az elmúlt nyolc évre fogta. :) A harmadik nap üzletemberek előtt prezentálhattuk a két vezető orosz bank főbb teljesítménybeli különbségeit, és javaslatainkat a kisebbik piaci helyzetének javítására. A neves zsűri segítségével a szimuláció még realisztikusabb színezetet kapott. Erőfeszítésünk végül a 10. helyre volt elég, ami első alkalommal talán nem ad okot szégyenre. A verseny mellett természetesen jutott idő kikapcsolódásra is. ­Riga építészete rengeteg gyöngyszemet tartogat a városba látogató turista számára, nem érdemes kihagyni! A régi épületek díszítése gyönyörű, állapota pedig példaértékű lehet számunkra. Magyar szemmel kuriózum volt még a városban elszórtan fellelhető sok kis fa lakóház, illetve az utcák, a környezet tökéletes tisztasága.

És ha mindez nem lenne elég, az egyetem George Soros(!) előadójában kiváló üzletemberek előadásait is meghallgathattuk, akik közül Marcus Orlovsky-t emelném ki. Orlovsky problémás gyerekkora ellenére ma már sikeres üzletember, aki szokatlan ötleteiről, innovációiról hírhedt szakmai berkekben. Előadásában arra emlékeztetett minket, hogy járatlan területeken nincsenek szakértők, de ez nem lehet kifogás ötleteink elvetésére. A vezetőképességet pont az határozza meg, ha az ember előremutató ötletekkel mindig kész valami újat kezdeményezni. Ne féljünk tehát a környezetünkben lévő rengeteg cinikus embertől, kemény munkával, és persze kreativitással bármi lehetséges! Orlovsky egyik bölcsességével zárom beszámolómat: "Talk about destiny, instead of history!"

Kiutazásomat a TÁMOP 4. 2. 2. B – 10/1 – 2010 – 0018 TALENTUM – Hallgatói tehetséggondozás komplex feltételrendszerének fejlesztése a Nyugat-magyarországi Egyetemen projekt támogatta. Itt szeretném megköszönni Koloszár László tanár úr közreműködését, aki nagy szerepet vállalt a támogatás szervezésében! Juhász Lajos Tanár Úr segítségét az esettanulmány megoldásában szintén nagyra értékelem! És végül, de nem utolsósorban a karnak is hálás vagyok az utazás támogatásáért!”

Dósa Győző

Gratulálunk!

 

Link: