2012.04.25–28. Terepgyakorlat: Balatonmogyoród


A Nemzetközi és Regionális Gazdaságtani Intézet ismét tanulmányutat szervezett az első BSc-s regionális tanulmányok szakirányos hallgatóknak. 

 

Ezúttal Balatonmagyaród volt a célállomás, ahol fő feladatunk volt Balatonmagyaród fejlesztési koncepcióját kidolgozni. Három csapatot alkottunk és minden csapatnak egy saját maguk által tervezett koncepciót kellett dolgozat formájában leadniuk és előadniuk.

Április 25-én, szerdán reggel indult útnak 12 hallgatóból és 3 oktatóból álló csapatunk. Elsőként a település polgármesterével találkoztunk. A polgármester előadása, a Kányavári-sziget meglátogatása és kisebb eligazítás után megkaptuk az intézet oktatói által előre elkészített kérdőíveket, majd felosztottuk magunk közt a falut és egész napos kérdőívezés következett. Ezután elfoglaltuk szállásunkat Zalakaroson, majd másnap szintén egész napos kérdőívezés, interjúztatás folyt a falu lakóival, míg a csapatok egyik tagja a kistérségi irodát látogatta meg. Este a vacsora után volt, aki egy tanár–diák kosármeccsel pihente ki a nap fáradalmait, de volt, aki a szálloda wellness részlegét vette igénybe.

Péntek délelőtt került sor az utómunkálatok befejezésére, további kérdezősködésre és a Bivalyrezervátum meglátogatására, míg a csapatok egyik tagja a Leader közösséget látogatta meg. Ebéd után lehetőségünk volt kicsit kikapcsolódni is, így ezt a zalakarosi fürdőben tettük meg, ki az élményfürdő részlegen, ki pedig a különféle szaunákban. Utolsó vacsoránkat Balatonmagyaród polgármestere személyesen főzte nekünk az önkormányzat segítségével, ami egy bogrács halászlé volt. Másnap reggeli után indultunk haza a feladataink kidolgozására. A fejlesztési koncepciós terveket május 11-ig kellett benyújtanunk, előadásainkat május 14-én tartottuk meg. Nagyrészt sikerült rátapintanunk a település problémáira és próbáltunk kreatív fejlesztési ötleteket adni Polgármester Úrnak, úgy gondolom, összességében nagyon színvonalas munkák születtek.

A végeredmény:
1. helyezett: Ravasz Eszter, Bátorfi Judit, Joó Ramóna, Nagy Anita
2. helyezett: Fazekas Nikolett, Incze Tamás, Pankotay Fruzsina, Patocskai Éva
3. helyezett: Ékes Szeverin, Mersich Lívia, Németh Daniella, Németh Richárd

Szeretnénk megköszönni kísérő és segítő tanárainknak a balatonmagyaródi tanulmányutat, nagyon jól éreztük magunkat és rengeteg gyakorlati tapasztalattal gazdagodtunk!

Fazekas Nikolett

A képek megtekinthetők itt >>