2012.04.16–23. Tanulmányút: Brüsszel–Anglia


A Nemzetközi és Regionális Gazdaságtan Intézet brüsszeli–angliai tanulmányutat hirdetet az érdeklődőknek.

 

Április 16-án este indultunk neki a nagy útnak.

Első megálló volt Brugge, ahol két napot töltöttünk. Felfedeztük a gyönyörű középkori jegyeket őrző kisvárost,és hajókáztunk az azt átszelő csatornákon is. Ellátogattunk Gentbe, a Brugge-hez hasonló városba is, ahol szebbnél szebb katedrálisokat láttunk.

Két nap után hajnalban indultunk el Calais-ba, ahonnan indult a komp Doverbe.

Csodálatos látvány tárult elénk a fehér sziklák megpillantásával. Még nem is csodálkoztunk eleget a fordított közlekedésen, és máris megérkeztünk a Westminsteri Apátsághoz, amit nehéz is lenne leírni, milyen gyönyörű volt. Mielőtt London felé vettük volna az irányt, még megálltunk a Windsor-i kastélynál, ami szintén lenyűgözte a társaságot a monumentalitásával és szépségével. Ezen kitérők után érkeztünk meg Londonba.

Itt is két napot volt szerencsénk eltölteni. Fábián Attila tanár úr volt első nap az idegenvezetőnk. Szerencsénk volt, mert pont láthattunk a Buckingham palotánál egy őrségváltást. Utána a St. James parkon keresztül sétálva eljutottunk a Big Ben-hez is, és végül a Trafalgar térre értünk. Innen szabad program keretében ki elment a Tower-hez, ki a British múzeumot választotta, vagy a National Gallery-t. Másnap megint jól időzítettünk, és láthattuk, ahogy felnyílik a Tower-bridge.

A britt helyek szépségeinek felfedezése után a Csalagúton keresztül jutottunk el ismét Calais-ba. Itt egy éjszakát töltöttünk, és másnap, miután megnéztük a gyönyörű tengerpartot, tovább indultunk Brüsszelbe. Menet közbe itt is kitértünk Oostende-be, ahol szintén a csodálatos parton lehetett egy sétát tenni.

Brüsszelbe érve, az első látványosság az Atomium volt, ami elénk tárult. Emellett megnéztük még a Mini Európa Parkot, ahol kicsi másolatát találhattuk meg Európa nevezetességeinek. Másnap mindenki fakultatívan fedezte fel Brüsszel szépségeit. Természetesen a Pisilős kisfiú volt az egyik fő látványosság. Este pedig mindenki együtt szórakozott a Delírium nevű fantasztikus helyen.

Utolsó napunkon voltunk az Európa Parlamentbe. Érdekes volt látni az üléstermet a sok kis fordítóablakkal, és jó volt hallgatni Szájer József előadását. Délután pedig szerepjátékot játszottunk a Parlamentben. Négy pártra osztották fel kis csapatunkat, és így kellett küzdenünk a pártunk és saját érdekeinkért. Mindenki nagyon jól érezte magát, jó volt egy kicsit politikusnak lenni, belelátni, hogy hogyan is működik az ő világuk.

Ezután indultunk haza, és másnap érkeztünk meg a KTK épülete elé. Elmondhatjuk, hogy rengeteg új ismerősre tettünk szert, összekovácsolódtunk a hosszú út és a közös programok során. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, remek 10 napot tölthettünk együtt.

Bakó Vanda, Bódi Nikoletta, Erdélyi Szilvia

A képek megtekinthetők itt >>