2011.10.11–13. Tanulmányút: Zala, Somogy és Baranya megye


A harmadéves regionális tanulmányok szakirányos hallgatók tanulmányi kiránduláson vettek részt a Nemzetközi és Regionális Gazdaságtani Intézet szervezésében. 

 

A 3 napos kirándulás során rengeteg változatos program keretében ismerhettük meg Zala, Somogy és Baranya megye jellegzetességeit.

Kedd reggel indult útnak 11 fős csapatunk és elsıként Zalakaros városát látogattuk meg. A finom ebéd elfogyasztása után a város polgármestere tartott a városról és annak fejlesztéseiről előadást, majd a zalakarosi termálfürdőt tekintettük meg. Következı úti célunk Nagyszakácsi volt, egy kb. 500 fıs település, amely jelentıs problémákkal küzd, egyetlen nevezetessége a Királyi Szakácsok Nyomdokán címő rendezvény. Itt is elıadásokat hallgathattunk, majd a polgármesterrel és a helyi törzsekkel megkávéztunk. Este elfoglaltuk szállásunkat a Somogyszob és Kaszó között található a gyönyörő Mocz Vadászházban.

Szerda délelőtt a Magyarországon egyedülálló Hertelendy-kastélyt tekintettük meg Ifj. Gyenesei István igazgató vezetésével. Az idegenvezetés végére többen célként tőzték ki a kastélyszálló jövıbeli meglátogatását, ami nem is csoda, a tapasztalt luxuskörülmények után. Tanulmányutunk következı állomáspontja egy teljesen más jellegő táj megismerésével folytatódott, ami nem volt más, mint a patcai Katica tanya, ahol a tanya munkatársa mesélt a létesítmény fejlıdésérıl. Igazi tanyasi életbe csöppenhettünk bele, a falusi gokarttól a mangalicasimogatáson át, a palánkvárig mindenféle jóban volt részünk. A szerdai program termálfürdőzéssel végződött Nagyatádon, majd „újult erővel” vágtunk neki a csütörtöki programnak. Délelőtt szállásunk történetét hallgattuk meg Mocz András előadásában, majd a bikali Reneszánsz Élménybirtokot és a Puchner Kastélyszállót vettük be kis csapatunkkal.

Összességében elmondhatjuk, hogy 3-5 kg plusszal érkeztünk meg a 3 napos tanulmányútról, ehhez hozzájárult a napi háromszori BŐSÉGES étkezés és az esti korlátlan italfogyasztás is! Sikerült összekovácsolni a régiós csapatot és emellett beleláttunk a vidékfejlesztés gyakorlati részeibe is. Köszönjük az intézetnek a kiváló szervezést és a remek élményeket! 

Lasszó Lady, I.T.

A képek megtekinthetők itt >>