2011.04.06–14. NRGI – Belgium


Ismét sor került az immár hagyománnyá vált belgiumi tanulmányútra a Nemzetközi és Regionális Gazdasági Intézet szervezésében.

 

idén több mint 49 hallgató és oktató vett reszt. Az egyhetes út során két szálláshelye volt a csapatnak: Brugge (2 éjszaka) és Leuven (4 éjszaka). Csoportvezetőnk Dr. Fábián Attila, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatási dékánhelyettese volt. A sok színes, szórakoztató és kötetlen program mellett helyet kaptak a szakmai programok is. Érkezésünk napján, április 7-én, lehetőség nyílt Belgium egyik legszebb történelmi városát, Brugge-t bebarangolni. Ez a város ırizte meg leginkább középkori arculatát csatornáival, patríciusházaival és templomaival. A délután során velencei hangulatú hajókázásra is sor került.

Az első szakmai programra április 8-án a Brugge-i College of Europe-ban került sor, ahol a csoport tartalmas elıadás keretében ismerkedhetett meg a neves intézmény működésével, képzéseivel és a 2 jelentkezési feltételekkel. A nagy múltú intézmény képviseletében Victoria Purice tudományos asszisztens fogadta a csoportot.

A szakmai programot egy tengerparti kirándulás követte, Ostende-re, amelynek legnagyobb örömünkre kellemes, meleg időjárása kedvezett a szabadtéri programnak, így aztán a többség mezítlábas tengerparti séta mellett döntött. Ezt követően többen egy hangulatos tengerparti kávéházban, illetve városnézéssel töltötték a hátralevő időt. A Brugge-ben töltött utolsó estéjét ki-ki egy szórakozóhelyen, egy kis hangulatos kocsmában, egy középkori esküvőn vagy egyszerűen csak a romantikus városközpontban sétálva töltötte.

Szombat délelőttünket Ghentben, a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városában töltöttük. A város tele volt szemet gyönyörködtető építészeti csodával. Délután Leuvenbe vezetett utunk, hogy elfoglaljuk második szálláshelyünket. Az esti szabadprogram Leuvenben alkalmat adott a belga konyhával való megismerkedésre.

A hétvégi programot vasárnap egy antwerpeni városnéző túra zárta, ahol többek között bolhapiaci vásárlásra, a híres Rubens ház megtekintésére, illetve misén való részvételre volt lehetőség.

Április 11-én, hétfőn meglátogattuk a Leuven-i Katolikus Egyetemet, ahol Luc Reychler professzor tartott emlékezetes előadást „Izrael és a közel-keleti válság” címmel. Az előadást vita követte, ahol a hallgatóság is feltehette az elıadónak címzett kérdéseit.

Ezt követően utaztunk Brüsszelbe, ahol szabadprogram keretein belül lehetőség nyílt az Atomium, a Minieurope és a belváros nevezetességeinek megtekintésére. Brüsszelt kettős fővárosnak szokás nevezni, mivel egyrészt Belgium központja, másrészt pedig az Európai Unió központi szervei is itt találhatók.

A város szívében tálalható Grand Place-t, Európa egyik legszebb terét is megcsodálhattuk, majd ezt követően Brüsszel kis utcáit barangoltuk be. A programot egy sörkóstolás zárta a híres „Delirium” nevezetű kocsmában, ahol több mint 200 féle sör kapható. A sörök mellett természetesen nem maradt le az étlapról a belga waffel ill. belga pommes megkóstolása sem.

Április 12-én látogattunk el az Európai Parlament épületébe, ahol Láng Péter, a Kommunikációs Fıigazgatóság Látogatói szolgálatának munkatársa tartott előadást, melyben röviden összefoglalta az Európai Unió történetét, vázolta a mőködését és néhány videó segítségével betekintést nyújtott a Parlamentben folyó munkába. A csoportot különösen érdekelték az EP-t is érint aktuális kérdések, illetve a magyar EU-elnökségnek az EP-ben tapasztalható vetületei, visszhangja. A látogatást a plenáris ülésterem megtekintése zárta, ahol Láng Péter bemutatta a parlamenti ülésrendet, majd a csoport a kérdéseire is válaszolt. A hallgatók elsısorban a parlamenti munka, illetve a gyakornoki lehetőségek iránt érdeklıdtek, de néhány „kulisszatitokra” is fény derült.

A tanulmányút utolsó szakmai programja az EP látogatást követően a Magyar Régiók Házában Bender Szonja előadása volt, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Brüsszeli Képviselet vezetőjeként arról beszélt, milyen feladatokat lát el az MKIK képviselete az Unióközpontjában, illetve ő is szót ejtett a hallgatók és pályakezdő diplomások számára kínált gyakornoki lehetıségekről.

Másnap reggel aztán eljött a búcsú ideje es kezdetét vette utunk Sopronba. Délelőtti kitérőnk Luxemburg volt, ahol két órás városnézéssel egybekötött szabadprogramra került sor.

Hasznos és tanulságos volt megtapasztalni, hogy egy másik nemzet milyen mentalitással, módszerekkel, sajátosságokkal rendelkezik, es ezeket a tényezőket, hogyan alkalmazza, kamatoztatja oktatási rendszerének, illetve gazdaságának elımozdításában.

E tanulmányút során gazdagodott látásmódunk, szemléletünk, azáltal, hogy egy új országot, régiót ismerhettünk meg. Belgium a művészetek, a csokoládé, a sör és újabban a bürokraták országa. Legfőbb jellemzője a kulturális sokszínúség és a nyitott szellemiség és mindezt megtapasztalhattuk e felejthetetlen út során.

Az együtt utazás, a közös élmények és tapasztalatok összekovácsoló ereje, egymás jobb megismerése mind hozzájárultak a tanulmányút sikeréhez.

 

A képek megtekibthetők itt >>