2011.03.29. Elindult a Soproni Nyugdíjas Egyetem


A NYME négy soproni kara és a Kisalföld megyei napilap helyi szerkesztősége szervezésében Sopronban is elindult a Nyugdíjas Egyetem.

 

Március 29-én, kedden zsúfolásig telt a Közgazdaságtudományi Kar 450 fős Erzsébet utcai aulája a Soproni Nyugdíjas Egyetem első szemeszterének nyitó előadására érkező hallgatókkal, akik a belépéskor lebélyegzett leckekönyvet vehettek át. Az időskorról szóló első előadásra az első pecsét és a vele járó tudás megszerzéséért Mosonmagyaróvártól Győrig a megye minden zugából érkeztek nyugdíjas hallgatók. 

A tavaszi szemesztert Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora nyitotta meg, aki elmondta, a telt házas indulás azt bizonyítja, a nyugdíjasoknak szóló előadássorozatnak Sopronban is van létjogosultsága. A nyugdíjas egyetemi hallgatókat ezután Bódvai Ildikó, a megyei napilap soproni szerkesztőségének vezetője köszöntötte. Az előadás kezdete előtt Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Merényi Mária főtitkár virágcsokorral és a Nyugat-magyarországi Egyetem borával köszöntötte a legszebb korú hallgatókat, az 1925-ben született Makkos Istvánnét és Hárs Józsefet. 

– Minden életkorban megélhetjük a fiatalságot és az öregséget. Élni, élni kell, úgy, mintha száz évünk lenne. Az emberi öregedés ellen a leghatékonyabb szer a fizikai és a szellemi aktivitás, a saját örömünkre végzett tevékenység – fejtette ki Jávorszky Edit pszichológus, a Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatója az időskor fejlődési feladatairól szóló előadásában, amely mind stílusával, mind tartalmával óriási sikert aratott a hallgatóság körében. 

– Érdemes részt venni valamennyi előadáson – hívta fel a figyelmet az egyetem főtitkára – mert azok között, akik minden pecsétet összegyűjtenek és oklevelet szereznek, az egyetem laptopot sorsol ki. 

A Nyugdíjasegyetem legközelebbi előadása április 12-én 16 órától lesz. Ekkor Dr. Varga Szabolcs professzor fog előadást tartani „Erdő az ember szolgálatában – a gazdálkodás során változó erdeink” címmel.

Csiha Tünde Noémi

A képek megtekinthetők itt >>