2011.03.13–15. Szakmai tanulmányút


Az egészségügyi menedzsment, a gyógyszerész-közgazdász és az orvos-közgazdász posztgraduális továbbképzés jelenlegi és korábban végzett hallgatói számára ismét lehetővé vált több napos szakmai tanulmányúton való részvétel.

Az út, amit végigjártak a lelkes érdeklődők, professzor Dézsy József c. egyetemi tanárnak köszönhető. Mivel Dézsy professzor jelenleg az osztrák privát kórházak szövetségének oszlopos tagja, továbbá korábban több kórház gazdasági igazgatója volt, ezért jó kapcsolatokat ápol az egészségügyi intézményekkel.

Az EMCO MagánklinikánThomas Kreuz MSC. menedzserigazgató kalauzolta a résztvevőket. Az 1986-ban alapított magánklinikán 27 alkalmazott orvos végez 12 szakmában gyógyítást, összesen mintegy 100 alkalmazottjuk van. A tényeken alapuló orvoslást helyezik előtérbe, igyekeznek családias atmoszférát kialakítani, privátbiztosítottak a betegeik. 

A gyógyulni vágyók átlagéletkora az intézetben valamivel 50 év felett van, aminek nők teszik ki a kétharmad részét. Magas a csípőprotézises betegek száma, évente mintegy 250. Mivel síparadicsom van a közelben, a betegeik között sok a síbalesetes, ami az átlagéletkort csökkenti. Országosan az átlagos ápolási idő 6,5 nap, itt a klinikán 4,7 nap. Mivel Ausztriában egy olyan tendencia kezd érvényesülni, hogy meghatározott esetszámot kell ellátni egy évben (pl. 350 szülést), több kisebb kórház léte megkérdőjelezhető - állapította meg az előadó. A betegek körében megkérdezték és egyértelmű az a válasz, hogy szükséges a minőségi ellátás miatt a kisebb kórház.

A Feldkirchi Landeskrankenhaus Kft tartományi szinten holding formájában működő nonprofit kórház. Impozáns külsővel és magas színvonalú belsővel szolgálja a betegek gyógyulását.

Dipl. Harald Maikisch, MSC, MAS gazdasági igazgató színvonalas előadása és a hallgatók kérdéseire adott válaszai alapján nagyon pozitív benyomást tett a csoportra. Már 28 éve, Dézsy professzort váltva vezeti gazdasági területen a kórházat. 1526 alkalmazottból az orvosok száma 276, a nővéreké pedig 753 fő. 24 ország állampolgárai dolgoznak együtt. Fontos szempont a kollégalitás, az orvosok, az ápolók, az igazgatás közösen hozzák a döntéseket. Emiatt kiváló minőségű és jó hangulatú ellátás folyik. Évente 38 ezer beteget látnak el, 4.4 nap átlagos ápolási idővel. Magas színvonalú a technikai felszereltség áll rendelkezésükre: PPET/CT, SPECT/CT, LINAC, MRT, CT, Cardangio, etc. Középpontban a beteg áll.

Az alkalmazottak elhelyezésére a kórház közvetlen környezetében épült épületek állnak rendelkezésre.

Külön ápolási iskolát működtetnek, ahonnan évente a 30 főből 23 az intézetben is marad, munkahelyet biztosítanak számukra. Tehát egyben megvalósul a tanulás, a kutatás és a gyógyítás. Ausztriában nincs általános finanszírozás, minden tartomány önállóan dönt. A kórház bevételét 90 %-ban az általános biztosítás, 10 %-át a magánbiztosítás adja. A befolyt összeg felosztása itt az alábbi: 25 % kórházé, 25 % főorvosoké, 50 % osztályos orvosoké, nővéreké. Ez Bécsben: 8 % kórházé, 65 % főorvosoké, 27 % osztályos orvosoké, nővéreké.

Vorarlberg tartományi kormányzóságát Bregenzben az egészségügyért felelelős Dr Elmar Bechter mutatta be.

Náluk az egészségügy fő erőssége a prevencióban található. Az állampolgárok nagy része fontosnak tartja a megelőzésben való részvételt. Közösségen alapuló egészségügyi ellátás van érvényben, együtt irányítják a szociális centrumokat, a mentőállomást, az egészségügyi intézményeket. Még a tűzoltó tevékenysége is hozzájuk tartozik. A tartományban 8 %-os a munkanélküliségi ráta, több ezren dolgoznak Svájcban, de nem ott vásárolnak.

A nagy távolság és az idő rövidsége miatt ezt a három intézményt látogattuk meg, melynek költségeit a résztvevők állták. Az utat sikeresnek értékelték és máris megfogalmazódott a következő tanulmányút gondolata és igénye.

Dr. Karner Cecília képzésvezető


A képek megtekinthetők itt >>