2011.03.04. Döblingi kórházlátogatás


A II. évfolyamos Egészségügyi menedzsment, Gyógyszerész-közgazdász, Orvos-közgazdász szakos soproni és budapesti posztgraduális, valamint nappali tagozatos BA-s hallgatóinak, lehetősége nyílt a Döblingi Magánklinika megtekintésére.

 

Kórházműködtetés operatív irányítás és az Egészséggazdaságtan tantárgy keretén belül a szakmai tanulmányutat prof. dr. Dézsy József ny. kórházigazgató, dr. Karner Cecília docens asszony és dr. Simon Éva főorvos asszony szervezte meg. Köszönet érte.

Nagyon jó hangulatú, kellemes utazást követően 10 órakor találkoztunk a magánklinika recepciója előtt, ahol Mag. Sonja Fürnsinn nemzetközi kapcsolatok felelőse fogadott minket. Az osztályok megtekintése előtt beszámolót hallhattunk a klinika mindennapi feladatairól, a humánerőforrás helyzetéről, a finanszírozásáról és működési rendjéről.

A klinika tulajdonosa két magánbiztosító (UNIQA és Merkur). Az üzemeltetés mellett tanácsadással, fejlesztéssel, rehabilitációval, minőségirányítással és egészségturizmussal is foglakoznak. Bécsben kettő, Grazban és Salzburgban egy- egy klinikát működtetnek.

Az intézmény finanszírozása eltér a magyar kórházak finanszírozásától. Évente 96 millió eurót osztanak ki a magánkórházak között, a társadalombiztosítónak 48 magánkórházzal van szerződése, általában járóbeteg ellátásra. A magánkórházaknál a biztosító nem HBCS-t fizet, hanem napokat és diagnózisokat, 1 pont 36 cent, állami kórház esetén 1 pont 1 euró 10 cent.

Az intézmény 11 rendelőjét 80 orvos bérli meghatározott időszakonként.

A mátrix munkaszervezésben működő klinika 156 ágya, 98 %-os ágykihasználtsággal működik. Évente 51 000 járóbeteget látnak el, 1500 dolgozóval. A klinika egységeiben egy vagy kétágyas szobákban történik a betegek gyógyítása, ápolása. A sebészeti beavatkozások elvégzésére négy műtő áll rendelkezésre.

Kiemelkedő minőségű az intézmény hotelszolgáltatása, mindemellett legfontosabb céljuk, a betegbiztonság legmagasabb szinten való teljesítése.

Betegeik 10%-a külföldi, a személyzet részére a tolmácsolás folyamatosan megoldott.

Minőségirányítási rendszerük ISO (egészségügyi szolgáltatás) és BHA (hotelszolgálat) tanúsítással rendelkezik. Folyamatosan végeznek beteg, és dolgozói elégedettségi vizsgálatokat, problémaelemzéseket, Swot analízis és Bencmarking használatával.

A látogatás során alkalmunk volt a klinika fekvő- és járó-betegegységeinek megtekintésére, ahol Dr. Pintér Miklós (magyar orvos) gyerekkardiológus volt a segítségünkre. Láthattuk a Szülészeti osztály alternatív szülőszobáját, egy és kétágyas betegszobákat, nővérállomásokat, a járó beteg ambulanciát, a Radiológia osztályt, ahol szintén magyar doktornő Szent-Györgyi Réka kalauzolt minket.

Megnézhettük a betegek fizioterápiás kezelésére szolgáló tornatermet is, melyet a munkaidő leteltével a dolgozók is használhatnak.

Sok értékes ismeretre tettünk szert, mellyel a képzésen hallgatott tárgyak ismeretanyaga még mélyebbé vált. A látogatás végeztével, a vendéglátóink büfé ebéddel tették még kellemesebbé a napunkat.

Lukácsné Turbéki Beáta és Turcsik Aranka


A képek megtekinthetők itt >>