2010.09.06. Két új egyetemi tanár Karunkon


Szeptember 6-án, hétfőn Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke egyetemi tanári kinevezéseket adott át a budapesti Néprajzi Múzeumban.

A kitüntetések átadása előtt arról beszélt, hogy egy nemzet csak akkor lehet alkotó, sikeres és szabad, ha művelt.

A köztársasági elnök, aki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral közösen adta át a kinevezéseket, úgy fogalmazott: egyetemi tanárnak lenni élethosszig tartó feladat. Egy professzor már nem csak a szakterületéért felelős, egész jellemével, tudásával, erkölcsével a minden kordivaton átnyúló műveltségeszményt kell képviselnie.

Az ünnepségen a Nyugat-magyarországi Egyetem négy oktatója vehetett át egyetemi tanári kinevezést: Dr. Kiss Edit Éva (Közgazdaságtudományi Kar), az MTA Földrajztudományi Kutató Intézetének tudományos tanácsadója, egyetemi főtanácsadó , dr. Kordos László (Savaria Egyetemi Központ), a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója, valamint dr. Markus Mau (Közgazdaságtudományi Kar) és dr. Varga László (Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar) egyetemi docensek. A professzori kinevezések átadásán Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is jelen volt. Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora örömének hangot adva gratulált az intézmény új professzorainak.

Csiha Tünde Noémi