2010.05.07-08. KTI – TanulmányútSzervezte: Közgazdaságtani és Társadalomtudományi Intézet

Időpontja: 2010. május 7-8.
Útvonal: Sopron–St. Pölten–Hluboka–Cesky Krumlov–Salzurg–Sopron

 

 

Résztvevők:

  • az Intézet munkatársai
  • a Közszolgálati alapszak hallgatói
  • a Közgazdálkodás és Közpolitika mesterszak nappali és levelező hallgatói
  • a Széchenyi István Gimnázium diákja
  • a Fáy András szakközépiskola tanárai és diákja

St. Pölten Ausztria legfiatalabb tartományi fővárosát több nevezetes épület, intézmény ékesíti. A város hosszú történelmi múltra tekint vissza, az óváros helyén már a II. században település állt. Városi rangját először egy XII. századi oklevél említi. Érdekes, kultúrtörténeti, építészeti látnivaló a városháza, a román stílusú dóm, a szecessziós stílusú zsinagóga, az Angol-kisasszonyok Intézete, a színház, a Karmelita kolostor.
A város modern negyede, a Landhausviertel ad otthont Alsó-Ausztria tartomány kormányzati hivatalainak. A tartományi és a városi kormányzással, a város kulturális és sportéletével ismerkedtünk meg a tanulmányi kiránduláson.

Hlubokai kastély, a Schwarzenberg család nyári rezidenciája, a második leglátogatottabb kastély Csehországban. Neogótikus kápolnája, fali kárpitokkal, XVI-XVIII. századi flamand festményekkel, fajanszokkal díszített termei, könyvtára és fegyvertára egész évben nyitva áll a látogatók számára. A hallgatók a látogatás során képet kaptak a kastély korabeli üzemeltetésének, fenntartásának feltételeiről, modernizálásának, renoválásának, átépítésének folyamatáról, a kastélyhoz tartozó földbirtok méretéről, az azon történt gazdálkodás körülményeiről, jövedelemtermelő képességéről.

Cesky Krumlov dél-Csehországi várost az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A bronzkorban már nagyobb település, i.e. 400 körül pedig kelta város volt. Jelentősége a középkorban nőtt meg a városon keresztülhaladó fontos kereskedelmi útvonal kiépülésével, fejlődésével. A Rosenberg család  városban felépített reneszánsz kastélya a cseh, német és osztrák nemesség fogadásnak, vendéglátásának, társadalmi életének  helye. A XIX. században a város jelentősége csökkent, új építkezés, fejlesztés, átépítés pénzügyi fedezetét nem tudták már biztosítani, így a város megőrizte reneszánsz-barokk jellegét.
Ma is működő vízimalma, sörfőzdéje, kulturális programjai, turisztikai látványosságai megélhetési lehetőséget nyújtanak mai lakóinak.

Salzburg Ausztria legrégibb városa, a krónikák először 1120 körül említik. Mozart szülővárosa, tiszteletére, emlékére nyaranta Ünnepi Játékokat szerveznek. Különösen nagy múltra visszavezethető kulturális hagyományokkal rendelkezik. Itt található többek között Ausztria legrégebbi alagútja, Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai erődítménye, a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja. Faipara, elektronikai ipara és mindenekelőtt turisztikai szolgáltatásai jelentős jövedelmet biztosítanak lakóinak, polgárainak.

Összefoglalóan: A kirándulás alatt néhány turisztikai- kulturális központ nevezetességeivel, történelmével, gazdasági életével ismerkedtünk meg, szereztünk benyomást. Hasznosan szolgálta a hallgatók és az oktatók közötti közvetlenebb kapcsolat kialakulását.

Sopron, 2010. május 11. 

Dr. Andrássy Adél intézetigazgatóA képek megtekinthetők itt >>