2008.05.27–30. Ausztriai tanulmányút


Wien, Salzburg, Bregenz, Feldkirch


A szakmai tanulmányút célja: Szakmai tapasztalat szerzése a nonprofit, a forprofit és a magánkórházak működéséről.

Az út szakmai programját Prof. Dr. Dr. hc. Dézsy József c. egyetemi tanár szervezte Prof. Dr. Gidai Erzsébet DSc egyetemi tanár képzésvezető irányításával.
24 hallgató vett részt az úton, akiket még további 2 tanár Garancsy László és Dr. Karner Cecília kísért.

Látogatásunk első helyszíne Bécsben a Rudolfinerhaus magánkórház volt, mely nonprofit Kft. formájában működik. Peter Sloup a kórház menedzser igazgatója tájékoztatta a résztvevőket. A Rudolfinerhaus ma Bécs egyik leghíresebb magánklinikája a város szívében.
Az intézmény alapítója a XIX. század egyik leghíresebb sebésze, Theodor Billroth (1829–1894), aki nemcsak a róla elnevezett sebészi műtéti technikát vezette be, hanem az ápolószemélyzet képzésének fontosságára is felhívta a figyelmet. Ebben az épületben nyílt meg 1882-ben az első egészség-ügyi és ápolóképző iskola. Az elmúlt 120 évben az intézmény folyamatosan fejlődött, s ma Európa egyik legjobban felszerelt magánklinikája. A Rudolfinerhausban évente mintegy 7000 fekvőbeteg és nagyságrendekkel több járó beteg ellátása történik.
Diagnosztikában a hagyományos eszközökön kívül rendelkezésre áll computer tomográf, nukleáris medicina, mágnes-rezonancia és angiográfia. Sebészet területén a szívtranszplantáción kívül minden műtéti technika rendelkezésre áll.
A beteget a magánorvos hozza az intézetbe a kívánt beavatkozás elvégzésére. Ez az orvos felelős mindenért, a kért konzíliumok elvégzéséért és minőségéért is.
Az intézményben 8 osztály működik, összesen 13 alkalmazott szakorvossal, 160 diplomás ápoló-val. A mátrix rendszerben működő kórházban 160 kórházi ágy található. A kihasználás 85%-os, ezt jól alkalmazott előjegyzési és kalkulálási rendszer teszi lehetővé.

Lényegi különbség a magyar és osztrák rendszer között:

  • az ország GDP-jéből nagyobb arány jut az egészségügyre;
  • Ausztriában minden beavatkozásnak előre meghatározott ára van;
  • valaki biztosan kifizeti a számlát az intézménynek;
  • az amortizációt figyelembe veszik a finanszírozásnál.

Lehetőségünk volt betekinteni az egyes osztályok és diagnosztikai egységek munkájába.

A következő helyszín Bregenzben a Vorarlbergi tartományi kormányzóság volt. Itt Lsan Rat Dr. Bechter tartományvezető ismertette a tartományi kormányzás lényegét. Megismerkedhettünk az egészségügy tartományi irányításával, a 96 település mintegy 370 ezer lakost magába foglaló terület szervezett ellátásával, finanszírozásával.

A Feldkirchi Landeskrankenhaus Kft.  tartományi kórházbantartalmas ismereteket szerezhettünk – a HOLDING 6 kórháza közül ez az egyik nonprofit kórház. A Holding 380 ezer lakosról gondoskodik. A holdingba tartozó kórházak és az ágyszámuk:

Regionális ellátást nyújtó kórházak:

– Bregenz        275 ágy,
– Dornbirn       300 ágy,
– Hohenems   128 ágy,
– Bludenz         182 ágy.

Súlyponti kórházak:
– Feldkirch       606 ágy,
– Rankweil       378 ágy.

Még a holdinghoz tartozik: gyógyszertár, ápolási iskola, központi laboratórium, érrendszeri betegségekkel foglalkozó kutatóintézet.

A Feldkirchi Kórházat mint Kft. formában üzemelő (először Ausztriában) kórházat 1996-ban, Dézsy professzor alapította. Dézsy professzor volt 1965–1981 között a Feldkirchi és a Rankweili Kórház vezetője. A Feldkirchi Kórházról szervezeti felépítésével, gazdálkodási specialitásokkal Dir. Dipl. KH-BW. Harald Maikisch, MSc, MAS orvos igazgató ismertetett meg bennünket. Megnézhettük a kórház osztályait, mely magas színvonalú ellátást nyújt a betegek számára. Kiváló küllemű, építészetileg is dicséretes megoldásokat láthattunk. 

Magánkórházat forprofit finanszírozással az EMCO Private Hospitalban tanulmányozhattunk. A klinikát 1986-ban alapították.

Thomas Kreuz, MSc. CEO menedzserigazgató és Dr. Egon Alzner orvos igazgató mutatta be a kór-ház tevékenységét, finanszírozását. Az alacsony rizikóval járó beavatkozásokat végzik, főként térd- és csípőműtétekkel foglalkoznak. Összesen mintegy 100 alkalmazottjuk van, saját orvossal végzik a be-avatkozásokat. Kb. 10 000 beteget gyógyítanak egy évben. Átlagos ápolási idő 4,7 nap.

A sikeres, tartalmas és igen jó hangulatú tanulmányi utunk záró állomása a Bécsi Nagykövetség meglátogatása volt. Dr. Horváth István magyar nagykövet megbízásában a sajtóreferens tette lehetővé a nagykövetség lényegének, feladatainak és a csodálatos épületének megismerését.

Tanulmányutak további szervezésével tesszük még színvonalasabbá posztgraduális képzésünket.

Dr. Karner Cecília PhD egyetemi docensA képek megtekinthetők itt >>